Argon 2024-01-18T09:53:41+00:00

Argon gassen zijn ideaal te gebruiken als beschermgas

Argon, een kleur- en geurloos edelgas, staat centraal in diverse industrieën, vooral in de lasindustrie. Met zijn niet-brandbare, niet-explosieve en niet-giftige eigenschappen is argon het ideale beschermgas, vaak gebruikt bij het TIG-lassen van staal, RVS en aluminium, evenals bij het MIG (MAG) lassen van aluminium en CuSi-draad.

Het productieproces van argon als industrieel gas maakt het breed inzetbaar. Naast lasapplicaties is argon essentieel in de productie van gloeilampen, waar het als vulmiddel dient om het doorbranden van gloeidraden te voorkomen, zelfs bij hoge temperaturen.

Waarom Argon gas in de lasindustrie?

 • Niet Brandbaar, Explosief of Giftig: Een van de meest opvallende kenmerken van argon is zijn veiligheid. Het is niet brandbaar, explosief of giftig, waardoor het een ideale keuze is als beschermgas. Bij lasprocessen is een veilige werkomgeving van het grootste belang, en argon draagt bij aan het minimaliseren van risico’s.
 • Beschermgas bij lassen: Argon wordt veelvuldig gebruikt als beschermgas bij TIG-lassen (Tungsten Inert Gas) van staal, roestvrij staal en aluminium. Het zorgt voor een beschermende atmosfeer rondom het lasgebied, wat essentieel is om oxidatie te voorkomen en de kwaliteit van de lasnaad te waarborgen.
 • Toepasbaarheid bij MIG-lassen: Naast TIG-lassen is argon ook van onschatbare waarde bij MIG-lassen (Metal Inert Gas) van aluminium en het MIG-lassen met CuSi-draad. Het verbetert de stabiliteit van het lasproces en draagt bij aan de algehele efficiëntie van het lassen.
 • Inertiseren van atmosferen: Een unieke eigenschap van argon is zijn vermogen om zuurstof te verdrijven. Hierdoor is het geschikt voor het inertiseren van atmosferen, wat cruciaal is in verschillende industriële toepassingen. Het minimaliseert het risico op oxidatie en zorgt voor een gecontroleerde omgeving.

Diverse toepassingen van Argon

 • Groei van kristallen: Inerte atmosfeer voor het laten groeien van silicium- en germaniumkristallen.
 • Grondwaterdatering: Isotoop 39Ar wordt gebruikt voor het bepalen van de ouderdom van grondwater, vergelijkbaar met koolstof-14 datering.
 • Staalproductie: Argon wordt gebruikt voor het homogeniseren van staal tijdens de staalbereiding en panbehandeling.
 • Technisch duiken: Argon, met goede isolerende eigenschappen, wordt gebruikt om droogpakken van technische duikers op te blazen, als alternatief voor stikstof- of heliumhoudende ademgassen.
 • Dubbel glas: Argon wordt verwerkt in dubbel glas vanwege zijn goede isolerende eigenschappen.
 • Blusmiddel: Inergen of Argonite wordt gebruikt als blusmiddel in ruimtes waar water of schuim niet geschikt is.
 • Lichtgevende lampen: In neonlampen licht argon blauw op, in tegenstelling tot het oranjerode licht van neon.
 • Bovendien speelt argon een cruciale rol in de medische wereld, waar het wordt gebruikt bij endoscopie om bloedingen in het maag-darmkanaal te dichten, dankzij de toepassing van ‘argon-plasma coagulatie’.

Gebruik van Argon gasflessen

Argon gasflessen zijn onmisbaar in de laswereld. Of het nu gaat om TIG-lassen van staal, roestvrij staal of aluminium, of het MIG-lassen met diverse materialen, de juiste argon gasfles maakt het verschil. De veelzijdigheid van argon maakt het geschikt voor een breed scala aan lasprocessen, waardoor het een favoriete keuze is onder lassers.

Argon, dat op vergelijkbare wijze oplost in water als zuurstofgas maar veel beter dan stikstofgas, blijft een onmisbare schakel in talloze industriële processen.

Profiteer van onze snelle service en voldoende voorraad

In de wereld van lassen is Argon gas een waardevolle bondgenoot. Zijn inertie, veiligheid en vermogen om zuurstof te verdrijven maken het een onmisbaar element in de lasindustrie. Of je nu een ervaren lasser bent of net begint met het ontdekken van de kunst van lassen, Argon gasflessen zijn een betrouwbare metgezel voor het bereiken van hoogwaardige lasresultaten. Ontdek de mogelijkheden van Argon en verhoog de precisie en kwaliteit van je laswerk.

Neem vandaag nog contact met ons op (0416 – 372844) voor meer informatie over de Argon gassen van JC van Loon Gasservice en hoe we uw processen kunnen verbeteren.

Producten

Interesse? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Vraag een vrijblijvende offerte aan via onderstaand formulier. Start met uw KVK nummer en dan worden de basisgegevens automatisch aangevuld. Vul vervolgens per type uw gewenste aantal in. Wij stellen een passend voorstel op met de producten die door u zijn aangevraagd. Voor vragen of advies kunt u contact met ons opnemen.  Ik ontvang graag een offerte voor onderstaande industriële gassen:


  Wij sturen u binnen 1 à 2 werkdagen een passende offerte op basis van uw aantallen.

  Order met spoed? Neem direct contact op.

  Heeft u last van een lekkage of ander technisch probleem waardoor u met spoed onze producten benodigd? Wij zorgen voor een spoedige en gepaste afhandeling van zaken. U kunt ons 24/7 bereiken op 06-53186742.

  Spoedorder plaatsen – bel direct
  • Korte lijnen

  • 24/7 bereikbaar

  • Grote voorraad

  • Snelle leveringen